Скулптори по света

Години на ред и векове назад, хора от различни народности и изкуствоведи са дарявали на света прекрасните си творби, останали в историята и предавани през поколенията. Съществуват множество исторически скулптори и въпреки необятността им ето и пет по известни:

Статуята на „Давид“ е създадена между 1420 и 1460 година от един сред най-известните създатели и творци на скулптори. Изработена е изцяло от бронз и е първата такава статуя от времето на Ренесанса. Изображението на Давид представлява статуя на гол мъж. Тя отразява историческата и древна личност Давид със своята загадъчна усмивка, след пълното му надмощие над Голиат, чиято глава е отрязал. Скулптурата представя голия младеж с шапка и ботуши, а в ръката държащ меча на победения Голиат.

Статуята на “Хвърлячът на диск“ е известна от годините преди Христа, в периода на 460-450 г. Оригинала на историческата скулптура пресъздава някогашните олимпийски представители на игри, атлетите. Тя е изображение на чисто гол мъж, който хвърля диск. Оригиналът е изработен от бронз, но за гръцката творба днес не е известно къде се съхранява. Затова пък неговото копие е сега пред нас в целия си обаятелен вид.

Статуя “Целувката“ е скулптура от мрамор. За неин създател е известно името на френския скулптор Огюст Роден, а рождената й дата е 1889 година. Статуята представлява италианска жена от благороден произход, която е известна от творбата на Данте – “Ад“. Тя се влюбва в Паоло, брата на Джовани Малатеста, нейният съпруг. На статуята има още изобразена книга, държана в ръката на Паоло. Скулптурата представя двамата влюбени, чиито устни, никога не са се докоснали, от там критиците наричат творбата Le Baiser, в превод значеща “ Целувката“.

Историческа скулптура намерена в руините на храма на Хера, Олимпия от 1877 година е и “Хермес с детето Дионис“ или позната още като “ Хермес от Праксител “ и “ Хермес от Олимп“. Представлява древногръцкия бог Хермес и детенцето Дионис. Неин създател е Праксител от 4-ти в. пр. Хр., а за творческият му стил на Праксител главна роля има приключенския характер. Не са известни копия на творбата, което затвърждава нейната нумизматична стойност.

Статуята на Юстиция е сред най-великите скулптури в света. Нейният образ бива пресъздаван по сградите на съдилища по целия свят днес. За нейните създатели не са известни имената им, а имената й също биват много, сред които “Сляпата справедливост“, “Везните на справедливостта“ и други. Скулптурата съществува от далечни времена в Рим и Древна Гърция. Тя е образ на древногръцки Темида, богинята на правосъдието и Дике богинята на истината, справедливостта и правото.