История и значение на исторически скулптори

От хилядолетия назад човечеството е открило начин да пренесе духа, същността и да придаде значение на своите творби. Едни от най-добре пренасяните и до наши дни, под формата на нещо вековно и стойностно са историческите скулптури. Биват създавани множество такива, тяхната роля, значение и замисъл са плод на създателите им, а ето и няколко от най-популярните по света:

Творецът Микеланджело създава брилянтната статуя на “Пиета“, която е олицетворение на Дева Мария, държаща в ръцете си скъпата рожба Иисус Христос. Интересното за историята на тази скулптура е, че тя прави своя създател Микеланджело така прочут по целия свят. Когато той я създава е едва на 20 години, а с подръчни материали от мрамор и няколко инструмента твори популярната днес ‘Пиета“.

Едва ли има човек на тази планета, който да не е чувал или виждал, в учебник, по телевизията или на различни картини, статуята на “Мислителят“. Дело на Огюст Роден. Замисълът на творбата е по олицетворение на Данте, който седи пред „Портата на ада“. Чрез тази творба Роден пресъздава образа на поезия и интелект в чистия гол облик на мъжа. Първото име на скулптурата е било “ Поетът“ и се е превърнала в част от Музея на декоративните изкуства в Париж.

С не по-малка слава се носи името и вида на статуята на Венера Милоска. Тя датира от 100 и 130 г. пр. Хр. Говори се, че изображението е на Афродита, древногръцката богиня на красотата и любовта. Изработена е от мрамор и е с височина 203 см. Според надписите в основата се смята, че тя е дело на Александър от Антиохия, но възниква спор, защото са замесвани и имена на други скулптори като Праксител. Днес оригинала на Венера Милоска е изложен в Лувъра на Париж.

“Давид“ е статуята пресъздаваща Ренесанса и италианската епоха. Дело е на архитекта и поет Микеланджело от годините между 1501 и 1504. Изработена е от мрамор и достига блестящите 5,17 метра. Представлява гол мъж или библейският персонаж Давид, от Флоренция. Днес статуята „Давид“ е разположена на обществения площад “Синьория“, където е и самото седалище на правителството на Флоренция.